Archív - Mikuláš Huba, nezávislý poslanec NR SR 2012 - 2016

Tento text bol pôvodne uverejnený na stránke www.obycajniochranari.sk.

Archív +10: Tlačová správa - Aktivity v národných parkoch treba posúdiť z hľadiska vplyvu na životné prostredie

Slovenská vláda má svojské predstavy o sústave chránených území európskeho významu NATURA 2000 a ešte na ich naplnenie žiada pomoc od EÚ. Veľa by o tom vedel rozprávať minister hospodárstva Pavol Rusko, ale aj ďalší členovia vládneho kabinetu.

Veľká časť územia Tatranského národného parku, vrátane územia postihnutého veternou kalamitou z 19. novembra 2004, je súčasťou navrhovanej sústavy prírodných území európskeho významu NATURA 2000. Prijatím Smernice o biotopoch sa slovenská vláda okrem iného zaviazala, že nezníži ekologickú hodnotu navrhovaných území do času ich definitívneho vyhlásenia. To, že pri riešení pokalamitnej situácie dostávajú prednosť výlučne krátkodobé ekonomické záujmy a ignorujú sa kritériá ekologické, environmentálne i dlhodobo ekonomické, musí mať nutne za následok porušenie nášho záväzku voči EÚ. Súhlasíme s tým, že niektoré časti slovenskej prírody, postihnuté veternou kalamitou, potrebujú pomoc. Doterajší prístup kompetentných k problému, celkové nadraďovanie úzko zameraných ekonomických, utilitárnych a technokratických prístupov nad prístupy ekologické a odmietanie širšej odbornej a verejnej diskusie však vyvolávajú oprávnené obavy, či spôsob použitia prípadnej pomoci z EÚ bude spĺňať ekologické kritériá a zohľadňovať skutočnosť, že ide o TANAP a ďalšie  národné parky.

Mimovládny výbor Naše Tatry navrhol na stretnutí s premiérom 14. 12. 2004, aby sa pri posudzovaní akýchkoľvek aktivít zásadnejšieho charakteru na území TANAPu postupovalo v zmysle zákonom stanovenej procedúry posudzovania vplyvov na životné prostredie. O to isté oficiálne požiadal 18. januára aj príslušný odbor ministerstva životného prostredia a následne  Direktoriát Európskej únie pre životné prostredie.

Sme presvedčení, že akákoľvek zahraničná pomoc na riešenie následkov veternej smršte z 19. 11. 2004 musí prejsť procesom medzinárodného, transparentného a komplexného posúdenia jej možných vplyvov na životné prostredie. Inak môže slovenskej prírode priniesť viac škody, ako osohu a Slovenskej republike viac hanby, ako úžitku. Zvlášť v čase, keď všetky disponibilné zdroje medzinárodnej solidarity sa sústreďujú na juhovýchodnú Áziu.

Mikuláš Huba                                                                                             Bratislava 27. 1. 2005

Anton Popovič

Adrián Rajter